Història del Moviment Internacional de la Creu Roja i la Mitja lluna Roja


La Creu Roja tingué el seu origen el 1859, quan Henry Dunant contemplà, a la batalla de Solferino, com els ferits quedaven sense assistència en el camp de batalla.

Va concebre així la idea de crear Societats de Socors en cas de guerra o desastre, constituïdes per voluntaris formats i preparats per aquests tipus de successos. Va estendre la seva idea a través d'un llibre imprès a Ginebra al 1862, titulat "Un Record de Solferino".

http://www.icrc.org/eng/assets/files/other/icrc  memory of solferino.pdf
http://www.ircr.org/fre/assets/files/other/icrc un souvenir de solferino.pdf
http://www.icrc.org/spa/resources/documents/publication/p0361.htm  Recuerdo de Solferino
http://web.creuroja.org/documents/comunicacio/logotipscr/publicacions/RecordDeSolferino Record de Solferino

El 1863 es constituí un comitè de cinc persones, amb la intenció de donar forma al treball realitzat per Dunant fins aleshores. Aquest comitè, que més tard es denominà "Comitè Permanent Internacional", decidí convocar una reunió internacional a Ginebra. El Comitè estava presidit pel General Dufour, militar suís; el secretari era Dunant; i els restants membres eren Moynier i dos metges, els doctors Appia i Maunoir.

La Conferència Internacional, celebrada el 26 d'Octubre de 1863, va reunir 36 participants representant 14 nacions europees. Aquesta conferència va tenir dues importants conseqüències: increment de la influència del comitè organitzador i va aprovar algunes resolucions de manera que fossin estudiades pels països per a la seva possible aprovació en una Conferència Diplomàtica.

La Conferència Diplomàtica, celebrada a Ginebra el 8 d'Agost de 1864, va comptar amb l'assistència de 24 representants de 16 països europeus i alguns observadors dels Estats Units, que varen influir en les exposicions sobre el treball dels voluntaris en tasques de socors en cas de guerra o desastre. La Conferència va obtenir, com a resultats, la signatura del Primer Conveni de Ginebra i la creació d'un emblema: la creu vermella sobre un fons blanc. El Dr. Appia, del comitè fundador, fou el primer home que portà aquest símbol al seu braç durant la guerra entre Prússia i Dinamarca el 1864.

Mentrestant, aquest moviment comença a conèixer-se amb el nom de la Creu Roja, i el Comitè va prendre el nom de Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR).

Després d'aquest Primer Conveni de Ginebra, hi va haver una successió de convenis i protocols per a la protecció de les víctimes de guerra, constituint, el seu conjunt, el que es coneix com a "Dret Internacional Humanitari".
 

| |

 Notícies
08-05-2014

8 DE MAIG - DIA MUNDIAL DE LA CREU ROJA I LA MITJA LLUNA ROJA

7.000 milions de persones tenen una història amb la Creu Roja o la Mitja Lluna Roja...

+ Llegir més
20-03-2014

La Creu Roja Andorrana ha assistit al 100è de la Creu Roja de Luxembourg.

La Creu Roja Andorrana ha assistit al 100è aniversari de la Creu Roja de Luxembourg. ...

+ Llegir més
19-12-2013

Campanya de recollida de mòbils en desús

...

+ Llegir més
06-12-2013

LA FUNDACIÓ PRIVADA JOSEP ANTÓN CERQUEDA I LA CREU ROJA ANDORRANA SIGNEN UN CONVENI DE COL·LABORACIÓ

El restaurant social va obrir les seves portes el passat 5 d'agost destinat a persones residents...

+ Llegir més
Prat de la Creu 22 AD500 Andorra la Vella ANDORRA T +376 808 225 F +376 808 240 creuroja@creuroja.ad
Inici |  Mapa web |  Avis legal |  Contacta'ns